makijaveliDragi moj _________,

Ti si, dakle baš rešio, posle toliko godina zamajavanja i koketiranja, da ozbiljno počneš da se baviš politikom, smeniš sadašnju nesposobnu vladu i počneš da vodiš ovu zemlju? Toga sam se i plašio, još od našeg prvog razgovora…

Znaš moje mišljenje: imao si, svakako, i pametnija posla kojima bi se bavio u životu, ali sad šta je tu je…

Moram odmah da ti priznam – nisam pročitao baš nijedan od onih programskih papira koje si mi poslao… Ne sumnjam da su oni dobri, da su umne glave pomagale u njihovom pisanju, da si ti u njih uložio puno nada i očekivanja, ali da budem iskren, mrzelo me je. Pročitao sam desetine sličnih, i boljih i gorih. Još odavno sam shvatio da su svi ti papiri sasvim nevažni. Niti ćeš moći da ispuniš ta obećanja, niti će neko od tebe to stvarno i očekivati.

Dakle, umesto komentara na ta dokumenta, koje sam ti obećao, daću ti nekoliko praktičnih saveta kojih bi trebalo da se držiš dok budeš osvajao vlast, i onda kada na nju dođeš. Oni će ti biti mnogo korisniji, uostalom.

Evo ti, dakle, po jedan savet za svaku godinu koliko se poznajemo:

1. Razmisli dobro o sebi i Srbima. Da li si ti dovoljno vredan da narednih desetak godina svog života potrošiš baš vodeći Srbe? I da li su oni dovoljno vredni da ih baš ti vodiš? Tek ako odgovori na oba ova pitanja budu pozitivni, pređi na naredne savete.

2. Razgovaraj sa ženom sa kojom živiš, i sa ostatkom svoje porodice. Proveri sa njima da li im se ulazi u celu tu avanturu. To ti nije samo moralna obaveza, nego i mudar potez. Ako je tvoja kandidatura smešna i tvojim najbližima, ne zamajavaj se dalje. Ako nije, pređi na naredne savete.

3. Ne zanosi se idejama da ćeš ko zna šta da promeniš. Velika očekivanja vode velikim razočarenjima, a završavaju jeftinom patetikom. Ali ono što zaista budeš mogao da ostvariš, to i uradi. I ako si siguran da si u pravu, uradi to odmah i do kraja, jer posle više nećeš moći. Uvek je bolje kajati se što si nešto uradio, nego žaliti što nisi uradio.

4. Ne očekuj pomoć od stranih ambasadora, oni će uvek podržavati postojeću vlast, a ne tebe. Tačno je, pričaće ti oni često o ljudskim pravima, vladavini prava i slobodi medija, i ponekad ćeš se, slušajući ih, osećati vrlo značajnim. Ali ne zavaravaj se. Oni vode računa o svojim zemljama, svojim kompanijama i svojim karijerama, ne o tebi, ili ne daj bože, nama. Tebe će podržati kada ti postaneš vlast. Nas neće nikada.

5. Ne govori o svojoj zemlji loše u inostranstvu, ne samo dok si još u opoziciji, nego ni kad dođeš na vlast. Znamo mi najbolje kakva nam je zemlja, ali čim pređeš granicu, ona je za tebe najlepša na svetu.

6. Sa svojim kolegama, šefovima manjih i slabijih zemalja, ili onih koje su trenutno u teškoćama, ponašaj se kao prema sebi ravnima. Sa onima koji su veći i jači, budi dostojanstven.

7. Poštuj svoje političke protivnike. Ne diraj u njihove porodice. Ne diraj u one koji su se predali. Ne diraj u mrtve. Tako će se jednog dana i prema tebi neko ponašati.

8. Ne veruj mnogo biznismenima, ljudima iz tajnih službi, masonima, novinarima. Znam da će ti uvek biti potrebne njihove pare, dosijei, uticaj, tekstovi… Ali vodi uvek računa da oni služe tebi, a ne ti njima.

9. Ako ti neko od ljudi iz prethodne tačke baš bude pravio probleme, javi mi se. Velika je verovatnoća da imamo nešto za njega. Inače mi se nemoj javljati za svaku sitnicu, molim te, dok ne odeš sa vlasti. Posle ti mogu pomoći da napišeš memoare…

10. Nikada, i ni po koju cenu, nemoj praviti paktove sa kriminalcima. Naročito crnogorskim. Niti sa stranim službama. Naročito britanskim. Ne isplati se ni jedno ni drugo. A kombinacija jednog i drugog je najčešće smrtonosna pojava.

11. Izaberi svog “čistača” na vreme, i budi pošten prema njemu. Za dugo vremena, čistač će biti tvoje drugo ja. Radiće sve prljave poslove koje ti nećeš moći. Nosiće torbe sa parama, rešavati nezgodne ljubavnice (ako odlučiš da ignorišeš moj savet br. 13), ići na sastanke sa ljudima koje neće biti zgodno da ti vidiš. Čistač će ti raditi još neke stvari, ali o njima ćemo pričati kad se vidimo, u skladu sa savetom broj 9.

12. Nemoj se truditi da stekneš mnogo prijatelja, već da ne stekneš previše neprijatelja. Kad padneš sa vlasti ionako ti neće ostati nijedan prijatelj, a svi neprijatelji će i dalje biti tu.

13. Dok se baviš osvajanjem vlasti, a posebno kada dođeš na nju, izbegavaj razne ljubavne afere, suviše će ti komplikovati život. Ostavi to zadovoljstvo za vreme kad se više ne budeš bavio politikom. Posebno se čuvaj da ne uđeš u neku seksualnu aferu sa svojim saradnicama. Valjda si ti pametniji od Klintona?

14. Na vreme reci svojim ministrima pravde i finansija da malo para iz budžeta predvide i za poboljšanje uslova po zatvorima. Sasvim je moguće da će ti biti potrebno.

15. Nemoj se previše pojavljivati u medijima. Dosadićeš ljudima svakako, a ovako ćeš im dosaditi brže nego što bi inače. Izađi pred novinare samo kada budeš imao nešto novo i važno da im kažeš. Ako budeš pametan, takvih prilika neće biti puno…

16. Ne trudi se da nas menjaš, niti se zavaravaj da si najbolji od svih nas. Mi smo takvi kakvi jesmo, a ti si samo imao tu sreću da se zatekneš na određenom mestu i vide te određeni ljudi. Ili si imao tu nesreću, to će vreme pokazati uostalom.

17. Sve vreme, svakog dana, bar jednom dnevno – sam sebe podseti da je sve ovo ipak samo jedna igra. Ako se lepo igra, može biti i fina zabava. Ali, ako pođe kako ne treba, ne vredi od neuspeha praviti tragediju.

18. Nauči da predvidiš svoj politički poraz na vreme, pripremiš se za njega i podneseš ga sportski. Ako budeš bio u prilici, pokušaj da utičeš da tvoj naslednik bude neko ko će pročitati i razumeti ove moje savete. Biće bolje i za tebe i za njega. Meni će ionako biti svejedno.

19. U odlasku, budi džentlmen. I kad jednom odeš, nemoj se više vraćati, političari nisu sarma koja je dobra podgrejana.

(Ovaj tekst objavljen je prvi put na Tviteru, 15. juna 2015. godine)

Advertisements