makijaveliDragi moj Horacije,

Ti si, dakle baš rešio, posle toliko godina zamajavanja i koketiranja, da ozbiljno počneš da se baviš politikom, smeniš sadašnju nesposobnu vladu i počneš da vodiš ovu zemlju? Toga sam se i plašio, još od našeg prvog razgovora.

Znaš moje mišljenje: imao si, svakako, i pametnija posla kojima bi se bavio u životu, ali sad šta je tu je…

Moram odmah da ti priznam – nisam pročitao baš nijedan od onih programskih papira koje si mi poslao… Ne sumnjam da su oni dobri, da su umne glave pomagale u njihovom pisanju, da si ti u njih uložio puno nada i očekivanja, ali da budem iskren, mrzelo me je. Pročitao sam desetine sličnih, i boljih i gorih. Još odavno sam shvatio da su svi ti papiri sasvim nevažni. Niti ćeš moći da ispuniš sva ta obećanja, niti će neko od tebe to stvarno i očekivati.

Dakle, umesto komentara na ta dokumenta, koje sam ti obećao, odlučio sam da ti dam dva tuceta praktičnih saveta kojih bi trebalo da se držiš dok budeš osvajao vlast, onda kada na nju dođeš i onda kada sa nje budeš odlazio.

Oni će ti biti mnogo korisniji, uostalom.

1. Razmisli dobro o sebi i nama. Da li si ti dovoljno vredan da narednih desetak godina svog života potrošiš baš vodeći nas? I da li smo mi dovoljno vredni da nas baš ti vodiš? Tek ako odgovori na oba ova pitanja budu pozitivni, pređi na naredne savete.

2. Razgovaraj sa ženom sa kojom živiš, i sa ostatkom svoje porodice. Proveri sa njima da li im se ulazi u celu tu avanturu. To ti nije samo moralna obaveza, nego i mudar potez. Ako je tvoja kandidatura smešna i tvojim najbližima, ne zamajavaj se dalje. Ako nije, pređi na naredne savete.

3. Ne zanosi se idejama da ćeš ko zna šta da promeniš. Velika očekivanja vode velikim razočarenjima, a završavaju jeftinom patetikom. Ali, ono što zaista budeš mogao da ostvariš, to i uradi. I ako si siguran da si u pravu, uradi to odmah i do kraja, jer posle više nećeš moći. Uvek je bolje kajati se što si nešto uradio, nego žaliti što nisi uradio.

4. Ne očekuj pomoć od stranih ambasadora, oni će uvek podržavati postojeću vlast, a ne tebe. Tačno je, pričaće ti oni često o ljudskim pravima, vladavini prava i slobodi medija, i ponekad ćeš se, slušajući ih, osećati vrlo značajnim. Ali ne zavaravaj se. Oni vode računa o svojim zemljama, svojim kompanijama i svojim karijerama, ne o tebi, ili ne daj bože, nama. Tebe će podržati kada ti postaneš vlast. Nas neće nikada.

5. Ne govori o svojoj zemlji loše u inostranstvu, ne samo dok si još u opoziciji, nego ni onda kad dođeš na vlast. Znamo mi najbolje kakva nam je zemlja, ali čim pređeš granicu, ona je za tebe najlepša na svetu.

6. Sa svojim kolegama, šefovima manjih i slabijih zemalja, ili onih koje su trenutno u teškoćama, ponašaj se kao prema sebi ravnima. Sa onima koji su veći i jači od tebe, budi dostojanstven a ne ponizan.

7. Poštuj svoje političke protivnike. Ne diraj u njihove porodice. Ne diraj u one koji su se predali. Ne diraj u mrtve. Kako se ti budeš ponašao prema drugima, tako će se jednog dana i prema tebi neko ponašati.

8. Ne veruj mnogo biznismenima, ljudima iz tajnih službi, masonima, novinarima i drugim prodavcima magle. Znam da će ti uvek biti potrebne njihove pare, dosijei, uticaj, tekstovi… Ali vodi uvek računa da ti impresioniraš njih a ne oni tebe. Jer oni treba da služe tebi, a ne ti njima.

9. Ako ti neko od ljudi iz prethodne tačke baš bude pravio probleme, javi mi se. Velika je verovatnoća da imamo nešto za njega. Inače mi se nemoj javljati za svaku sitnicu, molim te, dok ne odeš sa vlasti. Posle ti mogu pomoći da napišeš memoare, to mi je uvek zabavno…

10. Nikada, i ni po koju cenu, nemoj praviti paktove sa kriminalcima. Naročito crnogorskim. Niti sa stranim službama. Naročito britanskim. Ne isplati se ni jedno ni drugo. A kombinacija jednog i drugog je najčešće smrtonosna pojava.

11. Izaberi svog “čistača” na vreme, i budi pošten prema njemu. Za dugo vremena, čistač će biti tvoj alter ego. Radiće sve prljave poslove koje ti nećeš moći. Nosiće torbe sa parama, rešavati nezgodne ljubavnice (ako odlučiš da ignorišeš moj savet br. 13), ići na sastanke sa ljudima koje neće biti zgodno da ti vidiš. Čistač će ti raditi još neke stvari, ali o njima ćemo pričati kad se vidimo, u skladu sa savetom broj 9.

12. Dok budeš na vlasti, nemoj se truditi da stekneš mnogo prijatelja, već da ne stekneš previše neprijatelja. Jer kad padneš sa vlasti ionako ti neće ostati nijedan prijatelj, a svi neprijatelji će i dalje biti tu.

13. Dok se baviš osvajanjem vlasti, a posebno kada dođeš na nju, izbegavaj razne ljubavne afere, suviše će ti komplikovati život. Ostavi to zadovoljstvo za vreme kad se više ne budeš bavio politikom. Posebno se čuvaj da ne uđeš u neku seksualnu aferu sa svojim saradnicama. Valjda si ti pametniji od Klintona?

14. Na vreme reci svojim ministrima pravde i finansija da malo para iz budžeta predvide i za poboljšanje uslova po zatvorima. To će ti biti korisnije nego da se te pare potroše za škole. U školu više sigurno nećeš ići, u zatvor možda hoćeš.

15. Nemoj se previše pojavljivati u medijima. Dosadićeš ljudima svakako, a ovako ćeš im dosaditi brže nego što bi inače. Izađi pred novinare samo kada budeš imao nešto novo i važno da im kažeš. Ako budeš pametan, takvih prilika neće biti puno…

16. Ne trudi se da nas menjaš, niti se zavaravaj da si najbolji od svih nas. Mi smo takvi kakvi jesmo, a ti si samo imao tu sreću da se zatekneš na određenom mestu i vide te određeni ljudi. Ili si imao tu nesreću, to će vreme pokazati uostalom.

17. Izbegavaj da nam pričaš o stvarima koje nas dele. Znamo ih, sasvim dobro, i bez tebe. Kad u toku godine dođu datumi koji nas podsećaju na te stvari, kaži nešto što će zvučati mudro i neodređeno. Sutra će ionako biti novi dan…

18. Kad napraviš grešku, priznaj je. Što pre to učiniš, greška će izgledati manja. Ako se budeš trudio da je zataškaš, verovatno ćeš napraviti novu i težu. Znam da si sujetan – jer se inače ovim poslom ne bi ni bavio – ali vodi računa, u poslu kojim si krenuo da se baviš, sujeta je loš saveznik.

19. Pokušaj da ne lažeš. Znam da to neće uvek biti moguće, ali potrudi se da lažeš što manje. Živimo u doba u kojem će svaka tvoja izjava, ikada rečena, biti dostupna za manje od trideset sekundi. Izmišljanje novih laži, da bi se prikrile stare, vodi u noćne more.

20. Vodi računa gde se, kada, kako i sa kim slikaš. Fotografije uvek nastaju u nekom kontekstu, a uvek se objavljuju izvan njega. Imaš dva izbora: da sam kontrolišeš situacije u kojima ćeš biti slikan ili da provedeš mandat objašnjavajući te kontekste…

21. Sve vreme, svakog dana, bar jednom dnevno – sam sebe podseti da je sve ovo ipak samo jedna igra. Ako se lepo igra, može biti i fina zabava. Ali, ako pođe kako ne treba, ne vredi od neuspeha praviti tragediju.

22. Niko nije večan. Nauči da predvidiš svoj politički poraz na vreme, pripremiš se za njega i podneseš ga sportski. Ako budeš bio u prilici, pokušaj da utičeš da tvoj naslednik bude neko ko će pročitati i razumeti ove moje savete. Biće bolje i za tebe i za njega. Meni će ionako biti svejedno.

23. U odlasku, budi džentlmen, nemoj kukati i žaliti se na zlehudu sudbinu. To uvek zvuči tako jadno i bedno. I kad jednom odeš, nemoj se više vraćati, političari nisu sarma koja je dobra podgrejana.

24. I na kraju, zapiši negde rečenicu koju je Hamlet rekao mladom Horaciju u prvom činu: “Ima mnogo više stvari na nebesima i na zemlji Horacio, nego što ti sanjaš u tvojoj filozofiji.” Taj papir drži na tvom pisaćem stolu, na nekom mestu gde ćeš uvek moći da ga vidiš.

(Ovaj tekst objavljen je prvi put na Tviteru, 15. juna 2015. godine)