Fantasy-Mysterious-Woman-with-Mask-1920x1200-wide-wallpapers.net

“Продавала сам цвеће. Нисам продавала себе. Сада, кад сте од мене направили даму, нисам више у стању да продам било шта друго.”

(Џорџ Бернард Шо, “Пигмалион”)

 

Драга моја А.

Дошло је време и за последње од писама која сам ти својевремено обећао: оно са саветима за твоје понашање у четвртој години ваше власти, години у којој ће се она и завршити.

Претходна писма си, као што видим, сасвим добро разумела и савете у њима исправно применила, тако да немам сумње да ћеш се снаћи и са овим данашњим.

Ево дакле петнаест ствари на које би требало да посебно обратиш пажњу: 

Прво: буди свесна својих домета. Начин на који ће твоја странка – или, да будем прецизнији, твој Шеф – отићи са власти; динамика читавог тог процеса; избор главних играча у њему, домаћих и страних; личности које ће га наследити; структура које ће бити успостављене, институционалних и територијалних; интереса који ће бити заштићени, и оних који неће: све то заједно одредиће и твоју улогу у наредном периоду. Неки од ових чинилаца су нам већ познати, али већина њих и даље представља непознате у једначини. Зато је потпуно непотребно да сада разбијаш главу са тим детаљима, покушавајући да предвидиш коначан исход. То још увек не могу ни много паметнији од тебе. Буди свесна својих домета, то је мој први и најважнији савет.

Друго: твој договор са Шефом је завршен, и то одавно. Знам да ти то сазнање није пријатно, али што пре ту чињеницу интимно прихватиш, по тебе ће бити боље. Тај договор је у суштини он сам прекршио, и то више пута, понекад са разлогом али чешће без. Не говорим овде о бројним ситним понижењима којима те је излагао у честим тренуцима својих фрустрација, него о нечем много озбиљнијем. Оно што је свима вама обећао, није испунио. Зарад своје личне власти, и материјалне користи неколицине људи око себе, све вас је изложио гневу народа, многе од вас и срамоти, а неке и кривичном гоњењу. Размисли да ли си, и колико, ти то заслужила. За разлику од многих других, а и од њега самог, ти си своју каријеру имала и пре ове авантуре, и имаћеш је и по њеном завршетку, о чему ћу ти пар речи написати на крају овог писма.

Треће: немој се бавити високом политиком. За разлику од твог Шефа који воли да се бави свим оним што заправо не разуме, задржи се на свом хоризонту. Избегавај велика предвиђања, категоричне оцене, прецизна обећања. Шта ће се десити у том великом свету врло често не знају ни државници који са њим управљају. Како онда мислиш да вас двоје можете то да знате?

Четврто: размисли мало о тим амбасадама. Колико ти одласци тамо заиста користе, а колико су само она твоја мала психотерапија која ти помаже да се осећаш сигурније? Колико од тих саговорника можеш да сазнаш и колико они могу сазнати од тебе? С времена на време, свакако, треба да и даље дискретно стављаш јавности до знања да те контакте одржаваш, јер је наша јавност малограђанска и са јаким комплексом ниже вредности у односу на тзв. “моћне странце”. То ће ти остати значајан фактор заштите али немој ни претеривати у томе. Потруди се, исто тако, да одржиш равнотежу у избору земаља са чијим дипломатама се дружиш. И, посебно, немој ни за тренутак помислити да су ти те дипломате заиста пријатељи, ма колико они били слаткоречиви и ма шта ти приватно причали. Најчешће, баш они који ће ти највише причати како си нешто посебно паметна, највише ће мислити супротно.

Пето: немој се без потребе удварати опозицији. И то из више разлога. Прво, то је нечасно. Друго, многи од њих тога нису вредни. Треће, то је и бескорисно – само ћеш сама себи, без потребе, а највероватније и пре времена, смањити цену. Они, у крајњој линији, неће одлучивати о твојој судбини, баш као што ни ти ниси одлучивала о њиховој. Опозицију третирај достојанствено, и само на тај начин ћеш стећи право да и они тебе тако третирају кад ти будеш била опозиција. Или њихова нова партнерка, видећемо како ће се те коцкице на крају сложити.

Шесто: остани лојална својој странци. Твоја странка и њен Шеф нису исто, без обзира што цинична јавност сматра да јесу. Већина њених чланова била је злоупотребљена, баш као и ти. А највећи број њих имао је ипак од целе ваше авантуре много мање користи од тебе? Знам да они сада тебе сматрају за превртљиву, а ти њих за примитивне, али мораћете – и ти и они – да се ослободите узајамних предрасуда. Тако ћете лакше преживети тешка времена која су пред вама, у оном – не тако дугом – прелазном периоду у којем ћете још увек бити заједно.

Седмо: контакте са новинарима обављај пажљивије него до сада. Новинари, генерално, нису професија којој треба веровати, баш као ни полицајци. Док се бавиш послом којим се бавиш, са ове две професије не можеш бити пријатељ – можеш их само искористити, са више или мање успеха, баш као и они тебе. Узгред, компромитујуће документе о својим колегама више немој слати у медије преко оног курира којег си досад користила: није поуздан. Безбедније је да користиш обичну пошту.

Осмо: контакте са безбедносним службама сведи на неопходни минимум. У периоду пред промену власти људи у тим службама су нервозни, уплашени су исто као и ти, и на њих се више не можеш ослонити у мери у којој си се ослањала до сада. Као ни они на тебе, уосталом. Вероватноћа да будеш злоупотребљена биће већа него ранијих година. Посебно размисли да ли оног младог човека, о којем смо причали, треба и даље да помињеш свуда наоколо као кандидата за напредовање у хијерархији Службе. Можда му тиме нехотично учиниш медвеђу услугу а он то није заслужио?

Девето: доведи своје папире у ред. Оправдај све авансе које си узимала, трошкове са кредитних картица, накнадно припреми уговоре за оне трансакције које су ти остале непокривене. Антидатирај их ако буде потребно. Како време буде одмицало, све теже ће ти бити да то урадиш. Не само чланови разних управних одбора и саветници, него и секретарице, чиновници по писарницама, радници на фотокопир апаратима… Све су то потенцијални неугодни сведоци неког амбициозног јавног тужиоца. Што раније завршиш овај посао, то ће се касније они мање сећати о чему се тачно радило.

Десето: покушај да решиш разне конфликте у којима се налазиш. Покушај да то решиш сада, док сте још на власти, јер ће ти положај после бити неупоредиво тежи. Без обзира да ли се ради о политичким, финансијским или потпуно личним конфликтима, сваки од њих ће ти, после одласка са власти, представљати озбиљан а непотребан ризик. Посебно се потруди да решиш сукобе са бившим љубавницима. Мушкарци су, по правилу, мање злобни од жена: сигуран сам да ће ти многи од њих опростити лакше него што сад мислиш. Можда је чак довољно да их лепо замолиш?

Једанаесто: избегавај да радиш незаконите радње. Кршити закон некада може да буде нужно, али никада није добро. Међутим, кршити закон у току последње године на власти је равно самоубиству. Немој потписивати документа чија би садржина била противзаконита. У случају да Шеф то изричито буде тражио, потруди се да такав документ ипак потпише неко од твојих сарадника.

Дванаесто: води рачуна о својој комуникацији. Безбедност комуникација је основа сваке друге безбедности. Ово моје упозорење односи се и на усмену и на писмену и на електронску и на физичку комуникацију. Осетљиве разговоре никада не води у четири ока: потруди се да у таквим ситуацијама поред себе увек имаш неког лојалног човека. Отвори један анониман налог за електронску пошту и узми једну припејд картицу за мобилни телефон, које нигде нећеш записати. Имај при руци и један неупадљиви аутомобил, као и један стан, оба регистрована на приватно лице. Припреми и одређену суму у готовини, у ситним новчаницама. То што сада можда не знаш чему ти све то може бити потребно, не значи да ти за неколико месеци можда неће бити потребно. А тада ће ти бити изузетно корисно да све то имаш припремљено.

Тринаесто: пази како се понашаш. Избегавај скупе аутомобиле, одласке у луксузне кафане, слике са скупих летовања, бахато понашање. Потруди се да у јавности оставиш утисак скромне и смерне жене, мада бар ти и ја знамо да то ниси. Наша јавност не воли жене у политици – ма колико лицемерно тврди супротно – али зато воли контроверзне људе: њихова појава код нашег малограђанина увек ствара илузију како би и сам лако могао да се снађе у сличној улози. То што си ти контроверзна жена свакако је боље по тебе него када би била просечна, али нема потребе да у томе претерујеш.

Четрнаесто: предузми разумне мере предострожности у погледу своје личне безбедности. Ваш одлазак са власти неће бити насилан и ниједан податак којим располажемо не указује да ти лично можеш бити угрожена. Ипак, избегавај да се, у наредних неколико месеци, упознајеш са новим људима изван делокруга посла који званично обављаш. Никад не знаш ко од њих може бити фактор ризика. Исто тако, избегавај понуде разних “комбинација”, ма колико ти оне на први поглед изгледале примамљиве. Имаш сасвим довољно новца за пристојан живот, а последња година власти и није за богаћење, него за преживљавање. Ако процениш да мораш да прихватиш састанак са неким ко ти је сумњив, увек га закажи на јавном и прометном месту, у по бела дана. У ситуацијама које будеш проценила као изузетно ризичне, обезбеди једног до два човека за дискретну контра пратњу.

Петнаесто: припреми своју полису осигурања. Документацију којом располажеш, а којом би могла да компромитујеш друге људе – без обзира да ли из твоје садашње странке или из опозиције – на време среди, фотокопирај и скенирај. Једну копију, заједно са CD-ом, проследићеш на адресу адвокатске фирме у Цириху, другу ћеш депоновати у сефу банке у Бечу. И у једној и у другој већ си најављена. Потруди се да твоји непријатељи, стварни или потенцијални, садашњи или будући, сасвим свеједно, добију ту поруку на време.

***

Драга моја А.

Ти си, у последњих двадесет година, била један од наших најуспешнијих пројеката. Показала си, на најбољи могући начин, како се ефикасно може утицати на стратешке процесе у европским земљама средње величине, сасвим независно од њихових политичких, социјалних, идеолошких и свих других вредности и убеђења. У том смислу, била си наша вреднија инвестиција од обе твоје колегинице у суседству.

Nobless oblige. Кодно име које смо ти дали – богиње лова, шума, брда, Месеца и стрелаца – у потпуности си оправдала, што те је учинило једном од највреднијих чланица Сестринства.

Твоја каријера неће бити завршена одласком садашње власти. Као лептир који одбацује чауру која му више није потребна, и ти ћеш одбацити ово друштво протува и вагабунда и преузети нову улогу  која ти се припрема, а о чему ћеш бити обавештена у мом четвртом писму.

У наредних двадесет година, само небо је наша граница. Можда ћеш поново састављати оно што си некад разбијала? Ко би уосталом то боље знао да уради од тебе?

Деца Удовице.

***

Овај текст посвећен је једној бившој председници владе, у једној земљи која је некада била Југославија.