trump-intelligence-allegations-page-001

“Russian regime has been cultivating, assisting and supporting TRUMP for at least 5 years. Aim, endorsed by PUTIN, has been to encourage splits and divisions in western alliance.

Former top Russian intelligence officer claims FSB has compromised TRUMP through his activities in Moscow sufficiently to be able to blackmail him. According to several knowledgeable sources, his conduct in Moscow has included perverted sexual acts which have been arranged/monitored by the FSB.”

(Corporate Intelligence Document 2016/080, 20 June 2016)

 

Nekoliko uvodnih komentara i objašnjenja

  1. Priča o jednom dosijeu i njegovim čudnim putevima…

U utorak 10. januara 2017. godine CNN je objavio da je predsedniku SAD, Baraku Obami i izabranom predsedniku, Donaldu Trampu, od strane američke obaveštajne zajednice dostavljen sinopsis od dve strane, u kojem se daje rezime dosijea koji je, u toku gotovo osamnaest meseci, pripreman o vezama između Donalda Trampa i ruske vlade.

Dosije ima ukupno trideset pet stranica teksta: to je zbirka šesnaest memoranduma pripremanih u različitim datumima, u periodu od 26. jula 2015. do 13. decembra 2016. godine. On sadrži vrlo specifične, detaljne, nepotvrđene (a delom i nepotvrdive) navode o kontaktima između bliskih saradnika Donalda Trampa i ruskih obaveštajnih operativaca, uključujući i grafičke opise seksualnih činova koje je dokumentovala ruska strana.

Suština navoda u ovom dosijeu svodi se na ilustraciju tvrdnje da je vlada Ruske federacije “kultivisala, podržavala i pomagala” izabranog predsednika Donalda Trampa u toku najmanje pet prethodnih godina, i u čitavom tom periodu prikupljala kompromitujuće podatke o njemu.

Prema saznanjima kojima raspolažemo, ovaj dosije je – na komercijalnoj osnovi, i po narudžbini političkih protivnika Donalda Trampa – pripremio jedan bivši visoki obaveštajac britanske spoljne obaveštajne službe MI-6. O njemu će isto nešto kasnije biti više reči. U proverama koje smo potom izvršili potvrđena nam je autentičnost dokumenta: on nije izmišljen, iako to ne znači nužno da su svi njegovi navodi potpuno tačni.

Dokument, takođe, sadrži i nekoliko materijalnih grešaka koje smo uočili. Nismo, međutim, bili u mogućnosti da potpuno precizno utvrdimo da li su ove greške u dosije unete omaškom ili namerno. Pretpostavljamo da se neke od tih grešaka, npr. one u transkripciji pojedinih imena i naziva, mogu objasniti činjenicom da je – makar neke delove teksta – pisala osoba kojoj je ruski maternji jezik. Očigledno, verzija koja nam je dostupna, i koju ovde dajemo čitaocima, nije i finalna.

Dokumenti koje sadrži ovaj dosije su, prema našim saznanjima, već neko vreme dostupni malom broju kongresmena, obaveštajnih funkcionera SAD i novinara. Prvi izveštaji o njihovom postojanju pojavili su se krajem oktobra 2016. godine. Bivši lider demokratske većine u Senatu, Hari Rejd, imao je uvid u ovaj dosije pre nego što je poslao otvoreno pismo direktoru FBI Džejmsu Komiju o Trampovim vezama sa Rusijom, 30. oktobra 2016. godine.

Početkom decembra 2016. godine, ovaj dosije je, na međunarodnoj konferenciji koja se održavala u Kanadi, jedan bivši britanski ambasador u Moskvi predao američkom republikanskom senatoru iz Arizone, Džonu MekKejnu. Senator MeKejn je dosije potom predao direktoru FBI Komiju, 9. decembra 2016. godine, iako se osnovano sumnja da je tog dana FBI već imao najmanje dva primerka.

Prema našim saznanjima, naručioci ovog dosijea – o čijem identitetu postoji više različitih pretpostavki, o čemu će biti nešto više reči kasnije – nisu iz establišmenta bivše državne sekretarke Hilari Klinton i Demokratske stranke, jer dosije i o Hilari Klinton sadrži neke vrlo kompromitujuće podatke, pre svega u pogledu nezadovoljavajućih bezbednosnih standarda koje je primenjivala u komunikacijama u Rusiji i sa Rusijom:

“A dossier of compromising material on Hillary CLINTON has been collated by the Russian Intelligence Services on many years and mainly comprises bugged conversations she had on various visits to Russia and intercepted phone calls rather than any embarrassing conduct. The dossier is controlled by Kremlin spokesman, PESKOV, directly on PUTIN’s orders. However it has not as yet been distributed abroad, including to TRUMP. Russian intentions for its deployment still unclear.”

2. … i priča o jednom autoru

steele

Britanska štampa je u četvrtak, 12. januara 2017. godine otkrila identitet autora dosijea: to je Kristofer Stil, bivši obaveštajac britanske Spoljne obaveštajne službe (SIS), poznatije kao MI-6, i od 2009. godine nalazi se u jednoj specifičnoj vrsti privatnog biznisa: izradi obaveštajnih procena, analiza i – baš ovakvih – dosijea.

I dok se Trampovi propagandisti pomalo nervozno trude da diskredituju ceo izveštaj kao lažan a britanska štampa nasuprot njima pokušava da od njegovog autora, Stila, napravi neku vrstu mitskog bića, Džemsa Bonda koji se sa filmskog platna vratio među žive, istina je – kao što to u ovakvim slučajevima najčešće i biva – negde na sredini.

Najpre, nisu tačne tvrdnje Gardijana da je Kristofer Stil bio “šef odeljenja MI-6 za Rusiju”: to nam je juče u toku dana potvrđeno od čoveka koji je zaista, svojevremeno, obavljao tu dužnost. Stil je bio jedan od operativaca u tom – inače, devedesetih godina, prilično velikom – odeljenju.

Drugo, nije tačna ni tvrdnja Gardijana da je Stil 2009. godine napustio Službu i otišao u privatni biznis “privučen velikim parama”: “Naprotiv, Kris je otišao zato što je njegova karijera već dostigla vrh koji je mogla da dostigne i više nije imao motiva da je izgrađuje”, rekao nam je naš izvor.

Treće, činjenica da Kristofer Stil, preko dvadeset godina, nije mogao da putuje u Rusiju (ruskim službama su njegov identitet i aktivnosti dobro poznate već negde od 1994. ili 1995. godine) nije nužno uticala na kvalitet izveštaja. Primarni izvori koji su navedeni u izveštaju bili su angažovani preko tzv. podizvođača, koji su prenosili informacije i, naravno, novac.

Četvrto, britanska štampa je napravila čitavu malu legendu od Stilovog navodnog “ličnog prijateljstva” sa direktorima MI-6, i bivšim i sadašnjim, Ser Džonom Skarletom i Ser Aleksom Jangerom. Kristofera Stila su obojica smatrala dobrim operativcem i stručnjakom za Rusiju, poveravala su mu neke osetljive zadatke, ali je to ipak bilo “daleko od prisnog prijateljstva”. Ser Džon Skarlet, inače poznat i kao manipulator sopstvenim ljudima više nego tuđim, angažovao je Stila kao operativca koji je rukovodio ruskim agentom Aleksandrom Litvinenkom. Britanska štampa to takođe navodi kao jedan od Stilovih rezultata, ali mi smo dužni da ovde podsetimo na realnost: Litvinenko je na kraju ipak ubijen (otrovan), i to usred Londona, 2006. godine. Daleko od perfektnog rezultata za Stila, zaista. Ser Aleks Janger, sadašnji direktor MI-6, i Kristofer Stil su vršnjaci (obojica rođeni 1963. godine) i zajedno su napredovali u službi: u vreme kada je Stil dao otkaz i ušao u privatni biznis (2009) Janger je postao šef kontraobaveštajnog odeljenja u MI-6.

Konačno, Gardijan spekuliše da je karijera Kristofera Stila zaustavljena zbog promena u težištima obaveštajnih interesa Velike Britanije sredinom prve decenije XXI veka: sa tzv. ruskog kompleksa, težište je prebačeno na islamski kompleks. I ovo objašnjenje je pomalo romantično i daleko od činjenica: “Nikada nije bio ni u prvih deset ljudi u krugu kandidata za direktora Službe”, potvrdio nam je naš izvor.

Konačno, još jedan detalj koji može biti zanimljiv. Kristofer Stil je, praktično od samog ulaska u privatni obaveštajni biznis (2009) održavao tesne veze sa američkim obaveštajnim agencijama, posebno sa FBI. Bio je jedan od organizatora mreže “prikrivenih islednika” – za račun FBI – koja je vodila istragu protiv funkcionera FIFA oko korupcije u fudbalu. Prema našem izvoru, ukupni poslovni interesi Kristofera Stila u SAD bili su daleko veći od zarade koju je mogao da ostvari na samom “Dosijeu Tramp”.

Znači li to da je, preko Stila, i FBI bio uključen u pripremu “Dosijea Tramp”? Da li je američka obaveštajna zajednica htela da ima privatno naručenu, neregistrovanu, dokumentaciju kojom bi mogla da ucenjuje novog predsednika? I, ako je to tačno, zašto se u nekom trenutku odustalo od prvobitnog plana: poznato je da materijali za ucenjivanje – tzv. “fioka” – gube najveći deo svoje upotrebne vrednosti onda kada izađu u javnost.

***

Klijent koji je angažovao Kristofera Stila – odnosno, njegovu kompaniju Orbiss Business Intelligence – da izradi Trampov “Dosije Rusija” i sam je, međutim, pomalo opskuran: američka istraživačka kompanija “Fusion GPS”, na čijem čelu se nalazi bivši reporter uglednog Volstrit Džornala, Glen Simpson. Kompanija ima višegodišnju reputaciju obavljanja (uglavnom prilično prljavih) poslova diskreditacije republikanskih kandidata i donatora, za račun lobija američkih Demokrata, odnosno klana Obama-Klinton. Tim pre je zanimljivo što se, kao finansijer cele “operacije Tramp” ovog puta, još u septembru 2015. godine, pojavljuje jedan republikanac – bogati donator stranke koji je hteo da zaustavi kampanju Donalda Trampa.

Tek znatno kasnije, međutim, u ceo projekat se uključuju i Demokrate, odnosno izborni štab Hilari Klinton. Oni dolaze do sazanja, najpre skromnih a potom i detaljnijih, o privatnoj istrazi kojom rukovodi tim Kristofera Stila, preko posrednika u Moskvi i nekoliko visoko pozicioniranih ruskih izvora koji su bili vrbovani novcem. Potom, oni pokušavaju da utiču na tu istragu makar indirektno, plasirajući određene informacije i kontakte. Zanimljivo je, međutim, da sve do dana američkih izbora – 8. novembra – Kristofer Stil nije nijedan osetljivi element iz istrage kojom je rukovodio predao štabu Demokrata. Ova činjenica jednostavno objašnjava zbog čega, u samoj izbornoj kampanji u SAD, nijedan deo dosijea nije obelodanjen.

***

3. Ko je bio “duboko grlo”?

Ostaje još jedno zanimljivo pitanje. Kako je dosije došao do republikanskog senatora iz Arizone, Džona MekKejna? Ko je “bivši britanski ambasador u Moskvi” koji ga je predao MekKejnu, početkom decembra 2016. godine na toj međunarodnoj konferenciji u Kanadi? Hajde da prvo utvrdimo “listu osumnjičenih”: broj bivših britanskih ambasadora u Moskvi, koji su još živi, je ukupno osam:

  • Ser Brajan Kartlidž (1931), u mandatu 1985-1988, u penziji prilično lošeg zdravlja
  • Ser Roderik Brajtvajt (1932), u mandatu 1988-1992, zajedno sa Stilom, u penziji
  • Ser Brajan Fol (1937), u mandatu 1992–1995, u penziji
  • Ser Endrju Vud (1940), u mandatu 1995-2000
  • Ser Roderik Lin (1948), u mandatu 2000-2004.
  • Ser Entoni Brenton (1950), u mandatu 2004-08, sada savetnik u Lojdu
  • Dama Ana Pringl (1955), u mandatu 2008-2011
  • Ser Tim Barou (1964), u mandatu 2011-2016, od 3. januara 2017. ambasador pri EU.

Većina analitičara je u prethodnih 48 časova bila sklona da, kao osobu koja je dosije predala senatoru MekKejnu, označi baš Roderika Brajtvajta, imajući u vidu njegov dugogodišnji lični odnos sa Kristoferom Stilom. Naše provere su, međutim, pokazale da je to malo verovatno, imajući u vidu njegove odmakle godine (84), zdravstveno stanje kao i činjenicu da, definitivno, u decembru 2016. godine nije putovao u Kanadu. Isto tako, mala je verovatnoća da bi Tim Barou, koji je pre mesec dana očekivao postavljenje za novog britanskog ambasadora pri EU, preduzimao tako rizičan poduhvat: poznat je kao izuzetno oprezan čovek.

andrewwood

Imajući u vidu sve elemente, verujemo da je ulogu “dubokog grla” – osobe koja je od bivšeg obaveštajaca Kristofera Stila uzela Trampov “Ruski dosije” i predala ga Trampovom najvećem protivniku među američkim Republikancima, senatoru MekKejnu – preuzeo Ser Endrju Vud, britanski ambasador u Moskvi 1995-2000.

Ser Endrju Vud je, u unutrašnjim krugovima Forin Ofisa, poznat po lukrativnim sklonostima: bio je u upravnom odboru britansko-ruske investicione kompanije “Renesans kapital” a jedno vreme je i bivšeg premijera Toni Blera savetovao o njegovim “ruskim investicijama”. Ser Endrju Vud je, inače, bio i britanski ambasador u SFR Jugoslaviji (1985-1989).

***

Imajući u vidu da se u javnosti već spekuliše sa mogućom ruskom intervencijom u tok izbora u Nemačkoj, u septembru ove godine, a posebno imajući u vidu izbore koji predstoje u Republici Srbiji, u aprilu ove godine, smatrali smo da je od interesa za javnost u Srbiji da na uvid dobije kompletan dosije, u originalu koji nam je dostavljen.

Čitaocu ostavljamo da sam, u meri u kojoj to želi i može, izvrši provere svih navoda u dosijeu koji ga budu interesovali, kao i da sam donese svoj zaključak o autentičnosti samog dosijea i, u tom sklopu, o tačnosti pojedinih navoda.

***

US Presidential Election: Republican Candidate Donald Trump’s Activities in Russia and Compromising Relationship with the Kremlin

trump-intelligence-allegations-page-001

trump-intelligence-allegations-page-002

trump-intelligence-allegations-page-003

trump-intelligence-allegations-page-004

trump-intelligence-allegations-page-005

trump-intelligence-allegations-page-006trump-intelligence-allegations-page-007

trump-intelligence-allegations-page-008

trump-intelligence-allegations-page-009

trump-intelligence-allegations-page-010

trump-intelligence-allegations-page-011

trump-intelligence-allegations-page-012

trump-intelligence-allegations-page-013

trump-intelligence-allegations-page-014

trump-intelligence-allegations-page-015

trump-intelligence-allegations-page-016

trump-intelligence-allegations-page-017

trump-intelligence-allegations-page-018

trump-intelligence-allegations-page-019

trump-intelligence-allegations-page-020

trump-intelligence-allegations-page-021

trump-intelligence-allegations-page-022

trump-intelligence-allegations-page-023

trump-intelligence-allegations-page-024

trump-intelligence-allegations-page-025

trump-intelligence-allegations-page-026

trump-intelligence-allegations-page-027

trump-intelligence-allegations-page-028

trump-intelligence-allegations-page-029

trump-intelligence-allegations-page-030trump-intelligence-allegations-page-031

trump-intelligence-allegations-page-032

trump-intelligence-allegations-page-033

trump-intelligence-allegations-page-034

trump-intelligence-allegations-page-035